Вівторок, 19 Березня, 2024

Над будинком Порошенка заборонили запускати дрони

Державною авіаційною службою України було запроваджено обмеження на польоти безпілотних повітряних суден. Служба опублікувала  карту  так званих заборонених зон. На мапі був відмічений і маєток президента Петра Порошенка, який знаходиться у Козині у Київській області.

Далі розкаже «Yes-Zhytomyr» з посиланням на “Українську правду”.

Як повідомили у Державній авіаційній службі, враховуючи як швидко розвивається ринок  безпілотних апаратів, вони працюють над новими правилами, що зможуть безпечно інтегрувати нові моделі безпілотників у існуючу систему використання повітряного простору.

Якщо ви хочете запустити безпілотник, який має  вагу до 20 кг, необхідно звернутися з листом, написаним у довільній формі, за разовою заявкою до Украероцентру за 10 робочих днів.

Мапа заборонених зон була опублікована нещодавно, але активісти просили це зробити вже давно.

За словами засновника  Quadrocopter.ua і дистриб’ютора DJI в Україні Тараса Трояка, рекомендації, що були розміщені на сайті, не відповідають нормативному документу “Порядок використання повітряного простору”, який прийняли у вересні місяці.

“Тут сказано, що польоти БПС вагою до 20 кг мають виконуватися у межах зон обмежень/резервувань повітряного простору. Вони виділили зони і кажуть, що безпілотники можуть літати тільки там, але з їхнього дозволу. Це в принципі не відповідає цим правилам. Там написано, що в усіх інших місцях можна літати без жодних дозволів”, – каже Трояк.

Спеціаліст говорить, що  є  рекомендації тільки щодо заборони використання дронів. Зокрема, не можна втручатися за допомогою безпілотника у чиєсь приватне життя, не фотографувати когось або знімати без дозволу, потрібно зупинити  політ на вимогу представників правоохоронних органів або військових. Прописаних таких норм у документах немає.

Це просто рекомендація Авіаслужби, вона не має жодних юридичних наслідків. Єдина користь від цих рекомендацій, що можна бачити зони з обмеженнями. У них потрібно приділяти більше уваги безпеці польоту.

За невиконання рекомендацій жодної відповідальності поки немає. Наразі притягнути до відповідальності власника безпілотного літального апарату фактично неможливо.

З 1 червня в Україні почав діяти Тимчасовий порядок використання повітряного простору. Обмеження щодо зйомок із використанням дронів затвердила Державна авіаційна служба України. Під заборону потрапляють безпілотники масою понад 2 кг. Для їхнього використання слід подати заявку на використання повітряного простору. Легшою технікою, до 2 кг, можна користуватися лише вдень.

.,.,.,.