Вівторок, 19 Березня, 2024

Житомирянки та військовий облік – скільки жінок вже долучилися

17 грудня 2021 року набув чинності наказ Міністерства оборони щодо військового обліку серед українок. Згідно з ним, жінки, які працюють за низкою спеціальностей, зобов’язуються стати на військовий облік. У першій версії наказу було перелічено достатньо багато різноманітних спеціальностей, серед яких, зокрема, працівниці сфери громадського харчування, видавництв та поліграфії, програмістки, лікарки, журналістки, юристки, музикантки, працівниці соціальних служб та бухгалтерки, пише yes-zhytomyr.com.ua

Що змінилося для українок з цього часу та яка ситуація щодо військового обліку серед жінок у Житомирі?

Міністерству оборони довелося розробити нову редакцію – чому? 

Після того, як більшість українок ознайомилися з переліком спеціальностей, які передбачають перебування на військовому обліку, реакцію суспільства була неоднозначною. З цієї причини 23 грудня на своїй сторінці у Facebook Завітневич – голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, охорони та розвідки, повідомив, що після того, як перелік юстувався, а згодом – вийшов, представники органів влади побачили, що він занадто великий та загальний. Того ж дня відбулося обговорення з Міністром оборони Олександром Резніковим, в ході якого було прийнято рішення редагувати перелік професій у бік зменшення, адже деякі професії дійсно не знадобляться у Збройних Силах України.

Окрім цього, з’явилося багато міфів, зокрема те, що з 2022 року жінок відтепер відправлятимуть на строкову службу, а керівників підприємств, чиї працівниці не стали на облік, притягнуть до адміністративної відповідальності, як і українок. Спеціалісток залучатимуть лише у разі крайньої потреби під час мобілізації.

21 січня Міністерство Оборони України повідомило про розроблення нової редакції наказу щодо взяття українок на військовий облік. Наразі він знаходиться на погодженні у Міністерстві внутрішніх справ, СБУ та Служби зовнішньої розвідки. За інформацією відомства, тепер перелік передбачає 14 спеціальностей та шість професій.

Житомирянки вже стають на військовий облік

Станом на друге лютого, деякі житомирянки самостійно відвідали територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати), щоб стати на військовий облік. Загалом ця кількість не перевищує десяти. 

За словами заступника військового комісара Житомирщини Олексія Біланова, наразі у Житомирі жінок дозволено приймати на військовий облік. Чоловік наголошує, що наразі немає великої активності з цього питання, тому що усі чекають на нові вказівки та публікацію наступної редакції наказу. 

Напередодні тимчасово виконуючий обов’язки начальника відділу військового обліку Житомирського територіального центру комплектування та соціальної підтримки розповів, як відбувається цей процес. Стати на військовий облік жінці потрібно за місцем реєстрації. По прибуттю до ОТЦК та СП, житомирянкам необхідно написати заяву, а взяти з собою важливо паспорт або ID-картку, ідентифікаційний код, диплом, який підтверджує здобуття освіти та довідку з роботи, що вказує на професію, за якою жінка працює. Далі визначається, чи підлягає вона взяттю на військовий облік. У разі позитивного рішення, наступний етап – проходження військово-лікарської комісії та зарахування до обліку військовозобов’язаних.

.,.,.,.