П’ятниця, 29 Березня, 2024

Житомир та Коростень під час війни — міста в тилу: головні виклики та досягнення

Війна в Україні повністю змінила життя українців. Житомирщина, як і інші міста країни, живуть в нових умовах, працюють з викликами. Житомир, наприклад, став міцним тилом для цивільних і військовослужбовців. Детальніше про досягнення розповість Житомир Yes.

Житомир: чого вдалось досягти за час війни?

На порталі «Transparent cities/Прозорі міста» представлені наступні цифри та виклики, з якими вдалося впоратися.

  1. Місто готове  приймати бізнес, який переїжджає у безпечніші регіони для продовження своєї роботи. В Житомирі створений телеграм-канал t.me/relocationZhytomyr, де є пропозиції щодо оренди та продажу приміщень.
  2. Відновлення емоційного стану внутрішньо переміщених осіб. Це важливе питання. В місті реалізують проєкт соціально-психологічної підтримки «Поруч» для допомоги постраждалим дітям. Це поєднання арт-терапії, майстер-класів, психологічної підтримки, спортивних занять та розвиток здорового харчування.
  3. Не лише діти потребують допомоги, але й дорослі, цілі родини, постраждалі від дій рф і переміщені до Житомира.
  4. Більше 10 тисяч учнів в Житомирі навчаються очно з вересня 2022 року, це близько 38% від загальної кількості.

Містечко для вимушених переселенців

Близько 8,5 тисяч біженців з 24 лютого 2022 року прийняв Житомир. Міська рада в співпраці з міжнародними донорами (Італійським урядом, Червоним Хрестом України та Житомирською обласною організацією товариства Червоного Хреста України) планує побудувати «містечко» для вимушених переселенців. Мова йде про виділення ділянки (6,5 га, де можна встановити всього 150 будиночків) і її благоустрою, підведенні комунікацій та встановленні фундаменту. Міжнародні донори профінансують виготовлення будиночків — і це постійне житло на 40-50 метрів з усім необхідним всередині. В ньому зможуть проживати 4-6 людей. В плані побудова 40 будиночків, згодом планується збільшити дану кількість.

Коростень — місто, яке швидко оговталось

На початку війни місто Коростень постраждало, та змогло досить швидко відновитися, жити в нових реаліях, продиктованих умовами воєнного часу. Місто є міцним тилом, Коростень приймає переселенців з інших регіонів, які постраждали і потребують допомоги.

  1. З 24 лютого 2022 року були прийнято понад 2 тисячі людей. Місцева влада та Житомирська ОВА робить все для створення комфортних умов для вимушених переселенців.
  2. Вже з перших днів місто почало отримувати допомогу від таких міст-побратимів: від Латвії, Польщі та Франції, Угорщини. Міжнародне партнерство стало лиш сильнішим.
  3. Понад 90 вулиць в місті вже перейменували. Перед цим була проведена масштабна робота з опитування громадян.
  4. Полегшує адаптацію ВПО участь в загальноміських заходах та в благоустрої міста. Цим займається громадська організація «Добротвор» — це  свого роду «місток» між переселенцями та владою.

Фестиваль дерунів 2022

Коростень у всіх українців асоціюється з дерунами. Це традиція другої суботи вересня, починаючи з2008 року. Та цього року вдалось на святі зібрати понад 90 тисяч гривень на потреби армії.

На порталі «Transparent cities/Прозорі міста» є досить багато корисної інформації для українців. Ми пишаємось нашими містами та їх жителями, які навіть у складний для України час роблять все можливе для підтримки та допомоги. Наша сила в людяності і об’єднанні, в згуртованості та розумінні. Загалом, це все те, чого ніколи не зможе зрозуміти армія країни-агресора.

.,.,.,.