П’ятниця, 29 Березня, 2024

МВФ залишив Україну без траншу: що говорять у Зеленського

Міжнародний валютний фонд не збирається виділяти Україні 1.3 мільярди долари кредиту найближчим часом.

Далі розкаже “Yes-Zhytomyr”

Україна основні умови надання траншу виконала, але грошей все одно не буде. І для цього є причини. Одною з основних є те, що з Кримінального кодексу України була вилучена стаття за незаконне збагачення. Таким було рішення Конституційного суду. МФВ це обурило. Плюс до цього це відсутність в Україні стабільності, нові парламентські вибори, а також відставка прем’єр міністра Володимира Гройсмана. Також МВФ не може знати, які подальші кроки будуть нового президента Володимира Зеленського. Все це в совокупності дає розуміння невизначенності, що і стало неможливістю надання кредиту. Нагадаємо, що транш повинен був бути у рамках програми stand by, термін якої 4 місяці і обсяг фінансів 3.9 мільярдів доларів.

В свою чергу у Зеленського говорять, що це не є проблемою. Наша держава і так зможе отримати стабільну фінансову ситуацію і без допомоги МВФ. Радник президента по макроекономічній політиці Олег Устенко заявив, що є резерв Єдиного казначейського рахунку для покриття виплат боргових облігацій, а також є 20 мільярдів золотовалютних запасів.

З 21 травня в Україні розпочала працювати місія МВФ. За 2 тижні спеціалісти проведуть оцінку того, як Україна виконала зобов’язання по програмі stand by. Результатом цією роботи повинно стати розуміння подальшого руху позичальника і рішення про долю наступних траншів.

Зазначимо, що у команді Зеленського збираються переглянути програми надавання кредитів і зробити нову програму.

Також відмітимо те, що одночасно з МВФ в Україні працює представництво ЄС, головною місією якого є рішення стосовно продовження програми допомоги і надання чергового траншу у розмірі 500 мільйонів євро. Але тут теж є певні проблеми, так як для того, щоб пройшла допомога від ЄС, то потрібно продовжувати працювати з МВФ. Тобто все залежить від рішення фонду.

.,.,.,.