Вівторок, 19 Березня, 2024

У Богунському суді відбулося засідання у справі “попілянського стрільця”

У травні минулого року всю Україну сколихнули події, що відбулися на Житомирщині – орендар місцевих приватних ставків у ході конфлікту з декількома особами, вбив сімох з них з вогнепальної зброї, пише yes-zhytomyr.com.ua. Чоловіка затримали та оголосили підозру в умисному вбивстві, а серед загиблих були працівники Національної гвардії та учасники бойових дій під час АТО. Згодом орендаря взяли під варту, після чого призначали близько двох сотень експертиз. Термін тримання під вартою щоразу продовжували, а 26 листопада спливає останній з них, тому 24 листопада у Богунському районному суді зібралися усі фігуранти справи, щоб обрати новий запобіжний захід.

Перебіг судового засідання

Розглядати справу Анатолія Захаренко почали ще 23 листопада, але обрати запобіжний захід обвинуваченому не вдалося. Засідання почалося на дві години пізніше, ніж планувалося, о 17.10. Згодом виявилося, що на суд не з’явився представних потерпілих – Ярослав Ілляш. тому справа не розглядалася за згодою усіх сторін, а процедуру перенесли на 3 грудня. 

Обвинувачений Анатолій Захарченко зробив декілька заяв: він повідомив про тиск та катування з боку прокуратури, а захист не дає йому можливості сказати про те, куди з місця злочину зникла зброя. Він заявив про намір подавати заяву до Європейського суду. 

Прокурор Валерій Сагадін нагадав про спливання терміну утримання під вартою чоловіка, тому суд постановив обрати новий запобіжний захід вже за добу. 

24 листопада засідання, що було призначене на 11.00, розпочалося о 12.20. На початку сторона захисту попросила суддів дати йому можливість поспілкуватися з обвинувачуваним для узгодження деяких питань. Задля цього у період з 12.45 по 12.55 у судовій залі було оголошено перерву.

За деякий час після початку розглядання справи другий захисник Анатолія Захарченко повідомив про погіршення стану обвинуваченого – через гіпертонічний криз чоловікові стало зле та він потребує термінової медичної допомоги. До зали суду викликали швидку, але медикам не вдалося покращити стан Анатолія Захарченко, його артеріальний тиск сягає 200 на 80 Це стало підставою для оголошення додаткової перерви до 11 ранку 25 листопада.

Що говорить про події того вечора Захарченко?

У суді чоловік заявив, що умисно нікого не вбивав, а замовником свого вбивства називає Пшеницького. Обвинувачений скаржився на роботу адвокатів, які протягом півтора року тиснули на нього, щоб той підписував документи та нічого не говорив. 

Вперше Анатолій Захарченко виступив у суді в травні 2021 року. За словами адвокатів, чоловік був у передінфарктному стані, але відмовився від госпіталізації, щоб не затягувати судовий процес. Тоді ж він заявив, що скоєне було самозахистом, тому що один з присутніх погрожував йому розправою за звернення до Державного бюро розслідувань по факту вимагання від нього грошей місцевим керівником поліції. Анатолій Захарченко сказав, що загиблі перші стріляли у нього, після чого він взяв вогнепальну зброю, а після скоєного самостійно викликав поліцію.

.,.,.,.