Четвер, 28 Березня, 2024

Світ за секунду від катастрофи: почали воювати дві ядерні країни

Індія нанесла авіа удар по бойовиках у місті Балакот, що у Пакистані. Пакистан відповів знищенням двох індійських військових літаків. Далі розкаже “Yes-Zhytomyr” з посиланням на “Радіо Свобода”

Ситуація може ускладнитися тим фактором, що Індія та Пакистан – це країни з ядерною зброєю.

Офіційна Індія зробила заяву, що удар мав характер попередження після того, як напередодні відбувся напад терориста-смертника. Як зазначив міністр закордонних справ Індії Віджая Ґокхале, бойовики мали плани зробити нові напади в Індії.

Операція була проведена на відстані 80 кілометрів від лінії розмежування, що є фактичним кордоном між частиною області Кашмір, що розділена між Пакистаном та Індією.

Індійська сторона повідомляє, що завдяки цьому авіа удару були знищені бойовики і їх ватажки. Пакистан же у свою чергу оцінює атаку Індії як вторгнення на територію їх країни. Влада Пакистану зробила заяву, що удар був нанесений по лісовій місцевості, де не могло бути ніяких бойовиків. Тому вони були змушені підняти у повітря свою винищувальну авіацію, як наслідок, було ліквідовано два індійські винищувачі.

Цей авіаудар, що здійснила Індія по Пакистану, став першим за 48 років перемир’я, яке тривало з періоду останньої війни між цими країнами у 1971 році.

Нагадаємо, що погіршення відносин між Індією та Пакистаном виникло  після нападу смертника у Кашмірі, через що загинуло більше 40 індійських поліцейських. Відповідальними за напад назвало себе угрупування “Джайш-е-Мохаммад”, що базується у Пакистані. Індійська влада звинуватила керівництво Пакистанка через цей теракт, заявивши про те, що влада країни-сусіда сприяє діяльності бойовиків. Офіційний Ісламабад ці звинувачення відкидає.

Індійська сторона вже давно звинувачує Пакистан у тому, що вони підтримують бойовиків у провінції Кашмір, що розділена між Пакистаном та Індією (частина ще підпорядковується Китаю). Обидві держави претендують на цю територію з 1947 року і вже не раз воювали. Пакистан відкидає звинувачення, аргументуючи тим, що надає дипломатичну допомогу кашмірській стороні за право на самовизначення.

.,.,.,.