Вівторок, 19 Березня, 2024

У Житомирській області почали працювати офіційні спостерігачі ОБСЄ

Відбулася зустріч заступника голови ОДА Ярослава Лагути з офіційними представниками ОБСЄ в Україні, які приїхали для того, щоб спостерігати за виборами в Житомирській області. Представники ОБСЄ будуть працювати в області не менше, ніж півтора місяці. У їх планах побувати у кожному районі нашої області. Далі розкаже «Yes-Zhytomyr»

Вчора, 20 лютого, заступник голови ОДА Ярослав Лагута провів зустріч з довгостроковими спостерігачами ОБСЄ Ендрю МакЕнті та Трондом Хасбі. Їх основна місія – це спостерігати за проходженням виборів в Житомирській області. Незабаром до них приїдуть ще декілька представників ОБСЄ, бо вони хочуть бути по максимуму представлені в районах Житомирської області, щоб якісно спостерігати за тим, як громадяни будуть голосувати.

За словами довгострокового спостерігача ОБСЄ Ендрю МакЕнті, вони будуть дивитися як йдуть вибори, за роботою виборчих дільниць, як дотримується законодавство, а ось хто стане переможцем їх не цікавить.

До нас долучаться ще наші колеги, за допомогою яких ми маємо намір перекрити всю область.

«Інколи люди називають нас виборчою поліцією або інспекцією на виборах», – сказав МакЕнті.

Як зазначив Ярослав Лагута, що присутність європейських спостерігачів –   це своєрідна школа демократії для обласної влади.

«Ми зацікавлені у тому, щоб більше представники сталих демократій підтвердили відвертість та чесність виборів», – відмітив Лагута.

Лагута також звернув увагу, що обласна державна адміністрація знаходиться в стороні від самого виборчого процесу, це справа виключно окружних виборчих дільниць. Але важливі моменти є, цей процес має бути абсолютно вільним та прозорим. Враховуючи важку політичну ситуацію, зовнішні сили не повинні вплинути на волю народу.

Представники місії також зазначили, що вони – офіційна команда ОБСЄ і будуть працювати тільки з виборчим процесом, а не з якимось іншими.

.,.,.,.