Тетяна Грищенко – обраниця від Малинського 66-го виборчого округу, народний депутат Верховної Ради – стала однією з ініціаторів проєкту Постанови про впровадження в Україні свята борщу. Всього ініціаторами відзначення Дня борщу виступили 24 народних обранців. Проєкт документа зареєстрований у ВР і готується до читання. Далі на yes-zhytomyr.
Говорячи про борщ, маємо на увазі червоний, з буряка. Але, в Україні існують ще зелений та холодний борщі. Червоний, безумовно, найпоширеніша традиційна страва національної кухні. Без нього важко уявити і буденний, і святковий стіл. Борщ супроводжує нас, українців, протягом усього життя, а тому складно сказати, коли він вперше з’явився на наших столах. Орієнтовно це в XVI столітті. Сьогодні страва є відображенням національної ідентичності, а також проявом гостинності.
Т. Грищенко, разом з іншими учасниками проєкту, стверджують, що День борщу згуртує всі регіони навколо культури і традицій українців. Готуючи, куштуючи та ділячись рецептами, люди обмінюватимуться інформацією, тим самим продовжуючи історію гарячої страви.
Крім продовження національної традиції, День борщу для України потрібен ще й з огляду на створення туристичного магніту.
З цієї позиції визначалися і з датою проведення національного свята.
Зупинились на другій суботі вересня. Спочатку пропонувався жовтень. Проте вересень більш виграшний у тому плані, що цього місяця мало свят і погодні умови більш сприятливі для залучення туристів.
Плануються майстер-класи з приготування борщу, промоакції, фестивалі, змагання між регіонами країни на кращий рецепт та найсмачніший борщ.
Тематичні заходи будуть організовувати у навчальних закладах та в закладах харчової індустрії.
Для Житомирщини таке свято буде доречним, оскільки в Радомишльській громаді існує село з назвою Борщів. Жителька цього села Габро Ольга за свій рецепт борщу у 1944 році потрапила до статті «New York Times».
Депутатка Т. Грищенко резюмує, що це буде гармонійне, туристичне і живе свято.
Ініціатори сподіваються, що коронавірусні обмеження не стануть на заваді започаткуванню Дня борщу уже з наступного року.